Ortodontistinizi Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 10 şey
Kendiniz, çocuğunuz ya da sevdiğiniz biri için bir ortodontist arıyorsanız bu kararınız ortodontik tedavide uzun tedavi süreleri söz konusu olduğundan vereceğiniz en önemli kararlardan biridir. Herkesin diş dizilimi ve çene yapısı farklı olduğundan her ortodontik tedavi süreci birbirinden farklıdır. Hem tedavi yaklaşımları hem de sizin ya da çocuğunuzun iyi iletişim kurabileceği, anlaşabileceği bir doktorla tanışabilmeniz için birkaç ortodontist ziyaret edip bilgi sahibi olmak iyi bir fikir olabilir.
Doğru ortodontist seçimi pek tabii ki zor bir karardır. En iyi ortodontik tedavi hayatınızda ortodontiste bir kere ihtiyaç duyacağınız ortodontik tedavidir. Ortodontik tedaviden sonraki düzgün dişler ve güzel bir gülümseme için heyecan duymak son derece normaldir. Ancak yaşanabilecek problemleri oluşmadan ortadan kaldırabilmek için doğru ortodontist seçimine zaman ayırmak çok değerlidir. Gelin şimdi doğru ortodontist seçiminize yardımcı olabilecek kriterleri hep birlikte başlıklar halinde gözden geçirelim:
1) Eğitimi nedir? Ortodontist midir? Doktorasını/Uzmanlığını bitirmiş midir?
Tedavi olacağınız doktorun mutlaka ortodontist olduğundan emin olmalısınız. Akademik derecesi ve ortodonti eğitimi ile ilgili bilgi isteyin. Kaç yıldır ortodontik tedavi yaptığını, ne kadar deneyimi olduğunu ve mümkünse tedavi protokollerini öğrenin.
Günümüzde ne yazık ki bir çok pratisyen diş hekimi, sadece sertifika kursları ile ortodontik tedavi yapmaya başlayıp kendilerini "uzman" olarak tanıtmaktadır. Gerçekte Ortodontist/Ortodonti Uzmanı olabilmeniz için 5 yıllık diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra üzerine en az 4 sene daha doktora yapmış/uzmanlık eğitimi almış olmanız gerekir. ORTODONTİDE UZMANLIK diploması Sağlık Bakanlığı’ndan ya da üniversitelerden verilmektedir. Ortodontistinizin diplomasında üniversite adı yazıyor olmalı ve de Sağlık Bakanlığı onayı olmalıdır. Ve tabii ki gitmiş olduğunuz doktorun uzmanlık eğitimini de bitirmiş olduğundan emin olun! Ortodonti uzmanı olup olmadığını doğrulamak isterseniz www.tod.org.tr adresinde (Türk Ortodonti Derneği) “doktor ara” kısmına doktorunuzun adını soyadını yazarak öğrenebilirsiniz.
2) Ortodontik tedavide yeterli tecrübeye sahip midir? Daha önce nasıl tedaviler yapmış, hangi sonuçları elde etmiştir?
Estetik ve/veya fonksiyonel nedenlerle ortodontik tedavi olmayı düşünüyorsanız, bu tedaviyle ilgili beklentileriniz ile ortodontistinizin bakış açısını karşılaştırın. Size özel bir tedavi planı oluşturulduğundan emin olun ve bu planı tüm detaylarıyla ile konuşun. Tecrübeli ortodontistler farklı tedavi seçenekleriyle size özel çözümlerle sizi aydınlatabilirler. Ortodontistinizin sizin durumunuza benzer daha önce tedavi ettiği vakaların önceki ve sonraki fotoğraflarını görmek bu konudaki tecrübelerini değerlendirmenin en iyi yoludur. Tüm merak ettiklerinizi aklınızda herhangi bir soru işareti kalmayacak şekilde sorarak verilecek tedavi hizmeti hakkında bilgilenin. Ayrıca, diş hekiminiz, aileniz ve daha önceden ortodontik tedavi görmüş arkadaşlarınız ortodontist seçiminde sizin için önemli bir kaynak olabilir. Deneyimleriyle seçiminizi kolaylaştırabilirler.
3) Kendi kliniği midir?: Her an ulaşabilir miyim? Telim kırılsa, braketim kopsa veya herhangi acil bir durumum olsa kolayca randevu alabilir miyim?
Ortodontistinizin mutlaka kendi muayenehanesi olmasına dikkat edin. Ortodonti uzmanları birçok kliniğe, diş hekimi muayenehanesine veya diş hastanelerine ayda bir ya da birkaç defa olmak üzere anlaşmalı olarak gidebilmektedirler. Bu nedenle aylık periyotlar halinde kendi muayenehanesi dışında hizmet veren hekim yerine kendi kliniği/ortodonti muayenehanesi olan ve en önemlisi her an ulaşabileceğiniz bir ortodontist bulmanız tedavinizin hızı, kalitesi ve tedavi sonrası kalıcılığı için yapılacak takipleriniz açısından çok önemlidir.
Diş hastaneleri, poliklinikler gibi kuruluşlarda hekimler çeşitli nedenlerle değişebilmektedir. Ortodontik tedavinizin iyi bir şekilde sonuçlanması için tedavi planınızı yapan başladığınız hekimle tedaviyi bitirmeniz, acil durumlarda sıkıntılarınızın hemen giderilebilmesi çok büyük önem arz etmektedir. Tedaviniz sırasında başka bir hekime aktarılıyorsanız ya da her randevunuzda farklı bir hekim size bakıyorsa tedaviniz düzgün bir şekilde sonuçlanmayabilir. Tedavi sonrası pekiştirme döneminde de takiplerinizin aynı doktor tarafından yapılması tedavi sonuçlarınızın kalıcı olması ve gülüşünüzün bir ömür boyu sürebilmesi açısından son derece önemlidir.
4) Kliniği yakın mıdır? Bana uygun randevu saati seçenekleri olabilir mi?
Uzun süreli olabilecek bir ortodontik tedavi boyunca düzenli yapılacak kontroller için uzak mesafedeki bir kliniğe rahat gidip gelebilecek misiniz? Ortodontik tedavi için şart olan düzenli kontroller nedeniyle kliniğe yakınlık okuldan veya işten daha kısa zamanda ulaşmayı sağlayacağı için hayatınızı kolaylaştıracaktır. Değişen ders, iş ve seyehat süreçlerinize göre ayarlanabilen esnek randevu gün ve saatler tedavinizin devamlılığı açısından çok iyi olacaktır.
5) Tedavi öncesi/sonrası kayıtlar için zaman ayırıyor mu?
Ortodontik tedavi pek çok sofistike tedavi mekaniği içerir. Ancak hangi vakada ne kullanılacağı parmak izimiz gibi biriciktir. Kişiye özgü tedavi planı için alınan ayrıntılı kayıtların iyi bir analizi net bir tedavi planını ortaya koymaya yarar. Bu hazırlık iyi bir ortodontik tedavinin olmazsa olmazıdır. Aynı şekilde tedavinizin bitiminde de bu kayıtların tekrarı için zaman ayrılması kazandığınız yeni gülüşünüzün kalıcılığı için şarttır. Bu zamanı yeni bir hasta kabulu yerine size ayıran bir ortodontist işini oldukça ciddiye alıyor demektir. Bunu mutlaka öğrenip, değerlendirmelisiniz.
6) Tedavi seçeneklerimi konuşup tartışabileceğim bir randevum olacak mı?
Ortodontik tedavi "seçmeli" bir tedavidir. Hiç olmasanız dahi çoğunlukla genel sağlığınız tehlikeye girmeden yaşayabilirsiniz. Ancak olmayı seçtiğinizde de seçenekleriniz mevcuttur. Bunları öğrenebilmek için ortodontistiniz tedavi başında detaylı kayıtlar almalıdır. Klinik ve radyolojik kayıtların analizine dayanarak size özgü tedavi planı/planları oluşturmalı ve ağzınıza herhangi bir şey yerleştirilmeden önce bunları sizinle tartışabileceği bir zaman ayırmalıdır. Size sahip olduğunuz ortodontik problemi, ayrıntılı teşhisinizi, tedavi planınızı, tedavi seçeneklerinizi ve ortodontik tedavinizin olası komplikasyonları konusunda tam olarak bilgilendirildiğinize dair aydınlatılmış bir onam formu sunmalıdır.
7) Hangi teknikleri uygulayabilir? Ne tür apareyler kullanacak?
Mutlaka ortodontistinizin web sitesini ziyaret edin. Kullanılabilecek tedavi yöntemleri ve apareyler hakkında önceden bilgi sahibi olun. Size sunulması olası tedavi yöntemlerinin kanıta-dayalı bilimsel yöntemler olup olmadığını ve öngörülebilir sonuçlar vaat edip etmediğini sorun. Tedavinizde kullanılacak ürünlerin neler olduklarını, ne marka olduklarını lütfen sorgulayın. Ağzınızda taşıyacaklarınızın ne olduğunu bilmeye hakkınız olduğunu unutmayın. Günümüzde ne yazık ki her alanda olduğu gibi maliyeti sebebiyle standartlara uymayan ürünler tercih edilebiliyor ve bu bazen toplam tedavi ücretine yansıtılıyor bazen de yansıtılmıyor ama siz gerçekten neyi tercih ettiğinizi bilmelisiniz.
8) Tedavi sonunda başlayacak olan pekiştirme dönemi için protokolu nedir? Ne kadar süreyle takip yapıyor?
Ortodontik tedavinizin bitiminde başlayacak olan periyod tedavinizin pekiştirme dönemidir. Ortodontinin en önemli şahsiyetlerinden biri olan Dr. Hawley tedavinin bu döneminin sorumluluğunu alabilecek meslektaşına kendisine ödenen ücretin yarısını verebileceğini belirterek aslında bu periyodun ne kadar önemli olduğuna dikkatleri çekmiştir. Bu dönemde dişlerin arkalarına yapıştırılan sabit pekiştirme telleriyle birlikte gündüzleri takılan şeffaf ve ayrıca geceleri uyurken takılması gereken daha sert bir akrilik plak kullanılır. Bunların hangilerinin ne kadar süreyle ağzınızda kalacağı tedavi başında planlanmalıdır. Tedavinizin aktif kısmında olduğu gibi bu pasif ama önemli kısmında da ortodontistinizi görmeye devam edeceksiniz. Takip süresi hastadan hastaya değişmekle birlikte tellerin çıkmasından hemen sonra 1. ayda alınan tedavi sonu kayıtları baz alınarak 3., 6. ay ve 1., 2. yıl kontrolleri genel olarak rutindir. Bundan sonra 5. yıla kadar yıllık kontrollerle takibinizin yapılması son derece yararlı olacaktır.
9) Tedavimin ne kadarını devlet karşılar? Fatura kesebilir mi?
Ortodontik tedavilerde özel sağlık kuruluşlarına SEVK yapılabilmektedir. Sağlık Bakanlığı bünyesinde hizmet veren ağız ve diş sağlığı merkezleri ile üniversite hastaneleri hastaları özel sağlık kuruluşlarına sevk edebilmektedirler. Ortodonti uzmanı olmayan diş hekimleri sevk işlemleri için imza yetkisine sahip değillerdir ve sizlere yaptıracağınız ortodontik tedavi için fatura kesemezler.
10) Tedavi ücreti ne kadardır? Esnek ödeme planları sunabilir mi?
Ortodontik tedavi ücretleri tüm dünyada "pahalı" olarak nitelenen tedavilerdir. Ancak tüm yaşamınız boyunca sizi çapraşıklık nedeniyle oluşabilecek çürüklerden ve diş eti hastalıklarından koruyabileceği ve daha da önemlisi çoğu vakada protetik girişimlerden sizi alıkoyabileceği düşünüldüğünde uzun vadede "uygun fiyatlı" olduğu söylenebilir. Tedavi ücretine dahil olanları başta öğrenmenizde fayda vardır. Genel olarak ülkemizde "herşey dahil" yaklaşımıyla tedavide kullanıcak tüm apareyler ve bunların uygulanışı tedavi ücretine dahildir. Ancak röntgen filmleri, sizin durumunuza özgü olarak gerekli olabilecek MR, tomografi gibi tanı araçları hakkında baştan bilgi istemek yararlı olabilir. Tedavi ücretleri ülkemizde tüm diğer dünya ülkelerine göre daha uygun fiyatlı olsa da ülkemiz şartları düşünüldüğünde pahalı olduğuna hiç şüphe yok. Bu nedenle uygun ödeme planları ve seçenekleri hakkında teklifler almanız gerekli olabilir.