Şeffaf Plaklar


Şeffaf plaklar ile braketler ve teller kullanılmadan yapılan ortodontik tedaviler günümüzde dijital diş hekimliğinin bir ürünüdür. Hem erişkinlere hem de çocuklara uygulanabilirler. Orta ve hafif diş çapraşıklıkları şeffaf plaklar ile tedavi edilebilir. Karmaşık tedavilerde örneğin daimi diş çekimi yapılması gereken bir ortodontik tedavide bu apareylerin uygun olup olmadığını ancak yine ortodontist belirleyebilir.


Tüm diğer ortodontik tedavilerde olduğu gibi şeffaf plak tedavisine başlamadan önce de bütün diş çürüklerinin dolgu yapılmış olması, diş taşlarının temizlenmiş olması, gerekli ise 20 yaş dişlerinin çekilmiş olması, özetle; ağız içindeki tüm bakım işlemlerinin bitmiş olması gerekmektedir. Ortodontik başlangıç kayıtlarıyla birlikte şeffaf plaklar için ölçüler alındıktan sonra ağızda herhangi bir işlem yapılmaz. Alınan ölçüler CAD-CAM denilen 3 boyutlu tarama yöntemi ile bilgisayar ortamına aktarılır. Sanal ortamda dişler simülasyon ile hareket ettirilir. Tedavi planlaması tamamen bilgisayar yazılımı üzerinde bitirilir ve her biri 0.25 mm lik harekete göre planlanmış şeffaf plaklar 3 boyutlu yazıcılarda üretilir. Plaklar dişleri azar azar hareket ettirmek için özel yapılmıştır ve her bir küçük hareket dişleri nazikçe, etkili ve hassas biçimde bir sonraki haline bir adım yaklaştırır. Plaklar yurtdışında üretilip geleceği için bir bekleme süresi mevcuttur.


Şeffaf plaklar çıkarılabildiğinden yemek yemeniz, dişleri fırçalamanız ve diş ipi kullanmanız tedaviden etkilenmez. Normalde yaptığınız her şeyi yapmaya devam edebilirsiniz. Plakları günde ortalama 20-22 saat takmanız gerekir. Sadece yemek yerken çıkartmanız önerilir. Her sabah ve akşam ılık suyla ve diş fırçası ile temizleyebilirsiniz. Sağlık sorunlarına yol açtığı için Kanada, Amerika ve Avrupa Birliği tarafından kullanımı yasaklanan Bisfenol-A veya fitalat maddelerini şeffaf plaklar içermez.


Şeffaf plaklarla tedavi sırasında plakların tutuculuğunu arttırmak ve gerekli diş hareketlerini sağlayabilmek için dişlerin üzerine küçük diş renginde çıkıntılar yapıştırılır. Bu ataçmanlar genellikle tedavinin başından sonuna kadar dişlerin üzerinde kalır. Bazılarının tedavi sırasında yerlerini değiştirmek gerekli olabilir. Tedaviniz tamamlandığında ataçmanların hepsi diş yüzeylerinden temizlenir. Şeffaf plaklarla tedavi sırasında bazı durumlarda takıp çıkartılabilen elastikler, ya da diş hareketine karşı destek ünitelerini güçlendirmek için mini vida gibi ekstra apareyler uygulanması gerekli olabilir.


Şeffaf plaklarla tedavi tamamlandıktan sonra tüm ortodontik tedavilerdeki gibi pekiştirme protokolleri uygulanır. Tedavinin kalıcılığı için hastalar uygun aralıklarla takip edilir.